FAQ

Hier vind u de veelgestelde vragen.
Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Als je een hypotheek hebt betaal je maandelijks hypotheekrente aan de hypotheekaanbieder. De hoogte van de rente verschilt per aanbieder. Bij het afsluiten van een hypotheek bekijk je bij welke aanbieder je de beste rente en meeste gunstige voorwaarden krijgt. De hoogte van de actuele rente kan dagelijks wijzigen en is afhankelijk van een aantal factoren:

– Het soort hypotheek
– De hoogte van de hypotheek
– De rentevastperiode

Of oversluiten interessant hangt af van je persoonlijke situatie. Oversluiten kan grofweg in de volgende gevallen interessant zijn:

1. De nieuwe hypotheek kent een lagere rente en/of betere overige voorwaarden dan je huidige hypotheek.
2. Uw inkomen of gezinssituatie is veranderd, en uw huidige hypotheekopzet past hier niet meer bij. De huidige lage rente wordt dan zekergesteld voor de toekomst (lange rentevastperiode).

Kosten bij oversluiten

Wilt u uw hypotheek oversluiten? Houd er dan rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt. Hierbij kunt u denken aan advies-, taxatie- en notariskosten. Ook kan er een boete worden opgelegd door uw oude geldverstrekker, omdat deze de rente-inkomsten van u hypotheek misloopt.

Wilt u weten of oversluiten voor u verstandig is? Laat u dan informeren door een van onze hypotheekadviseurs!

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? 

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de hypotheekverstrekker er zeker van dat het totale hypotheekbedrag terugbetaald wordt. Kunt u de hypotheeklasten niet meer betalen? Dan kan de hypotheekverstrekker in het uiterste geval uw huis verkopen. Dit is een gedwongen verkoop en het kan dan voorkomen dat uw huis minder opbrengt dan het bedrag dat u geleend heeft. Op die manier kan er een schuld ontstaan. Hiervoor staat Nationale Hypotheek Garantie garant en zorgt ervoor dat de gehele hypotheekschuld wordt afbetaald aan de hypotheekverstrekker. Hierdoor is er geen schuld meer bij de hypotheekverstrekker, maar bij de NHG.  De schuld wordt dan bij NHG afgelost met een speciale betalingsregeling. Voor bijzondere omstandigheden zoals onvrijwillige werkloosheid, gelden er speciale aflossings- of kwijtscheldingsregelingen.

Maximale hypotheek met NHG
Meestal kunt u gehele koopsom inclusief bijkomende kosten onder Nationale Hypotheek Garantie financieren. Verder krijgt u een ander rentetarief, dat ongeveer 0,6% onder het gewone tarief zal liggen. Nationale Hypotheek Garantie kun u aanvragen bij het afsluiten van de hypotheek. U moet dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo mogen de totale kosten niet meer bedragen dan EUR 245.000,- . Dit bedrag is de koopprijs van de woning plus 4% van de bijkomende aankoop- en financieringskosten. Verder mogen de hypotheeklasten niet hoger zijn dan een bepaald percentage van uw inkomen. Welk percentage dat is, hangt af van de hoogte van uwinkomen en rente.

Budgettair verantwoord
Sluit u een hypotheek af met de Nationale Hypotheek Garantie? Dan kunt u er van uit gaan dat u een verantwoorde hypothecaire geldlening hebt afgesloten. In normale situaties houd u dan voldoende bestedingsruimte over voor andere uitgaven. De normen van de Nationale Hypotheek Garantie worden ieder jaar opnieuw vastgesteld, op basis van gegevens van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Met banksparen spaart u geld om er fiscaal voordeel mee te krijgen. U gebruikt het geld als inkomensaanvulling op uw pensioen (lijfrenteopbouw) of vermogensopbouw voor aflossing van uw hypotheekschuld.

Vermogensopbouw voor aflossing hypotheekschuld
Met banksparen bouwt u op een fiscaal gunstige manier een vermogen op voor de aflossing van uw hypotheek. Banksparen doet u via een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. De inleg en het rendement van deze geblokkeerde rekening wordt dan gebruikt om uw eigen woningschuld af te lossen.

De belangrijkste voorwaarden voor Banksparen zijn:
– U moet een eigen woning bezitten met een hypotheek.
– U moet uw opgebouwde kapitaal gebruiken om de eigen woningschuld af te lossen.
– U moet tenminste 15 jaar achter elkaar sparen of beleggen. De maximale looptijd is 30 jaar.
– De hoogste inleg is niet hoger dan tien keer de laagste inleg. De totale inleg per jaar, inclusief een extra storting, mag dus niet hoger zijn dan tien maal de laagste inleg per jaar. Deze regel staat bekend als de ‘bandbreedte-eis’.

Geen hypotheekrenteaftrek bij afsluiten nieuwe Bankspaarhypotheek

Vanwege de hypotheekregels die gelden per 1 januari 2013 kunt u, bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, het beste kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Alleen bij deze hypotheekvormen heeft u recht op hypotheekrenteaftrek. Heeft u momenteel een (bank)spaarhypotheek? Dan kunt u deze aan het einde van de renteperiode wel verlengen.

Wilt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten? Dan zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Zo mag de totale hypotheeklening niet hoger zijn dan EUR 245.000,-. Dit bedrag is inclusief de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld notaris, makelaar, overdrachtsbelasting en herstel van achterstallig onderhoud. Ook moet de woning die u aankoopt uw hoofdverblijf zijn. NHG is dus niet mogelijk bij bijvoorbeeld de aankoop van een recreatiewoning of een garage.

De maximale koopsom is: € 231.132,- (2015)

Bij aankoop van een woning is uw maximale hypotheek € 238.065,- (2015)

Maximale hypotheek bij oversluiten: € 245.000,- (2015)

Wilt u weten of u een hypotheek met NHG kunt afsluiten? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs!

Overzicht éénmalige financieringskosten (aftrekbaar)

  • Taxatiekosten
  • Advieskosten hypotheek
  • Opstellen hypotheekakte door notaris
  • Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
  • Kosten voor eventueel verlengen hypotheekofferte
  • Boeterente

Meer weten?

Maak dan vrijblijvend een afspraak!